מדוע אדריכל אחד טוען שיש צורך להגיש בקשה לשימוש חורג והאחר טוען שאין צורך?

מהו שימוש חורג ?
שימוש חורג הוא היתר בניה לתקופה מוקצבת בזמן בו משנים מבנה קיים מיעוד אחד ליעוד אחר.
למשל ממגורים למשרד.
שימוש חורג נעשה לתקופה קצובה, בד"כ ל-5 שנים.
עבור התקופה הזו בה היעוד של המבנה משתנה למשהו אחר, ישלם בעל ההיתר היטל השבחה (מס) עבור האפשרות ל"שדרג" את המבנה ולהפוך את השימוש בו לשימוש אחר ממה שהיה מיועד לו בעבר.
יש 2 סוגים של שימוש חורג - שימוש חורג בהיתר ושימוש חורג להיתר.
רק אדריכל מומחה מבין את ההבדלים המסוימים הללו שיכולים לעלות לבעל ההיתר בכסף מיותר שישלם לעיריה על כן צריך לדעת את מי לבחור במקרים של שימוש חורג.

מדוע אדריכל אחד אומר שצריך שימוש חורג
והאחר טוען שלא?
כיוון שלא כל אחד יודע למשל שמסעדה באזור תעשיה יכולה לפעול במבנה תעשיה
למרות שבהגדרת המבנה הוא אמור לשמש לתעשיה ולא למסחר והסעדה.
אם כך, מדוע המסעדה כן יכולה לשבת במקום המיועד לתעשיה?
מכיוון שמסעדה זו אמורה להסעיד את העובדים במבני התעשיה שמסביב
אליה ולא הגיוני שלא יוקם עבורם מקום שיוכלו לאכול בו - זהו צורך בסיס
שנלווה לתעשיה המתקיימת באזור.
אדריכל שלא מבין זאת, יבקש עבור הלקוח שלו בקשה לשימוש חורג.
מהו שימוש חורג? זוהי בקשה שמגישים לעיריה עבור כל עסק שמוקם
במבנה שלא מיועד לכך.
אם האדריכל סבור שמסעדה אמורה להיות רק במקום שמיועד למסחר ולא
יכולה להיות במבנה שמשמש לתעשיה, אז יבקש בשביל לקוח שלו בקשה
לשימוש שחורג מתעשיה למסחר והסעדה כדי שיוכל לפתוח מסעדה באזור
תעשיה, למרות שבעצם אין צורך בכך.
זוהי דוגמא אחת מתוך אלפי דוגמאות לכך שאדריכל אחד יכול לבקש משהו
שאין בו צורך ואדריכל אחר יכול לשכנע את העיריה אחרת. הפתרון של
האדריכל שביקש בקשה לשימוש חורג תעלה יותר מ 100,000 ש"ח ותהיה
בתוקף רק ל-5 שנים. לאחר מכן אותו אדריכל ירצה להגיש שוב בקשה זו
ושוב היא תעלה כך.